top of page

Guide - Rama in dina egna tavlor

Uppdaterat: 11 okt. 2023



Först och främst - Låt oss prata om varför jag ramar in mina konstverk


Jag har alltid känt att en ram kompletterar konstverket och avslutar verket. Och dessutom behöver du inte måla sidorna om du inte vill. Detta beror på typen av ram men i allmänhet finns det inget behov av att måla sidorna i du ramar in din duk.

När det gäller att gå till en ramverkstad kan detta bli dyrt om du ramar in många tavlor. Det är den främsta anledningen till att jag väljer att göra det själv, och jag har kontroll över hur ramen kommer att se ut. Och med övning kan du förfina resultatet mer och mer allt eftersom.


De verktyg du behöver:


Planhyvlade furulister

Vinkelklämma

Klämmor, tvingar

Geringssåg

Hammare och spik

Sandpapper

Trälim

Bets (eller färg)

Pensel eller svamp och en trasa



Typen av trä för din ram är helt upp till dig, men det här är de trälister som jag tycker är den enklaste och prisvärda typen för denna typ av ram.

Dessa trälister jag köper är obehandlad, planhyvlad furu och fungerar utmärkt till den typ av ram jag gör. Att den är obehandlad gör det enkelt att anpassa utseendet som du vill.

Beroende på djupet på din duk finns det olika storlekar på dessa lister. Olika tjocklek och bredd.

De är ganska prisvärda och de är vanligtvis 2,4 m eller 3,5 m långa när du köper dem. Storlekarna jag får är 8mm tjocka och 21-33mm breda.

Jag skulle föreslå en bredare remsa om din duk har en djup kant, men jag gillar den bredare storleken för en större duk oavsett djup. Den hänger diktan mot väggen också, men tänk bara på att du vill ha någon form av glipa mellan väggen och målningen för att luft ska flöda bakom.



Geringslådan och sågen är utmärkta för att kapa remsorna i en 45 graders vinkel, och att få den perfekt på varje bit, jag skulle inte rekommendera att vingar den här fria handen och jag använder klämmorna för att fästa remsorna i geringslådan för extra stöd. Det här sättet att såga ser väldigt proffsigt ut och med geringssågen kan du få den perfekta vinkeln så att alla bitar passar. Har du en arbetsbänk kan du skruva in denna i bänken för extra säkerhet.

Tips: Mät upp listremsorna genom att lägga den första biten mot ena sidan av målningen du vill rama in och möta änden med den yttre delen av den andra biten och markera var du ska skära och åt vilket håll. På så sätt tar du hänsyn till dukens tjocklek istället för att förlita dig på ramens mått. (Bild).


Nästa steg, efter att du har kapat dina fyra träbitar är att antingen betsa dem eller sätta ihop bitarna i förväg. Båda vägar fungerar, det är upp till dig. Jag har provat båda sätten, det beror på mitt humör egentligen.


Innan du påbörjar dessa steg vill du slipa dina lister. Detta är lättare att göra innan du har satt ihop det för att nå alla sidor. Jag rekommenderar sandpapper med korn 150 eller 180. Ju högre siffra, desto finare är sandpappret så gå inte under 150.

Och sanda med ådringen, inte mot!


Om du vill sätta ihop dem först, då ska du använda ramklämman eller vinkelklämman och trälimmet för att fästa dem. Vinkelklämmorna är perfekta för att säkra bitarna efter att du har lagt på limmet och sedan bara låta ramen torka utan att du behöver hålla ihop den. Det står skrivet på trälimmet hur länge du måste låta torka, men låt det torka i minst några timmar för att vara säker. Dessa vinkelklämmor kommer i ett par så att du har klämma för varje hörn. Jag brukar sätta ihop ramen med klämmor först, sedan en dra isär varje hörn för att applicera limmet, tryck ihop varje hörn igen och låt torka. Se till att du tar bort överflödigt lim.


Efter att du har låtit ramen torka i några timmar är det dags att spika ihop dem. Jag gör detta för extra säkerhet och jag använder spikar utan huvud. På så sätt syns inte spikarna på ramen. Jag satte även in spikarna nära hörnen och bara på den övre och nedre delen av ramen. På så sätt syns inte spikarna när den hänger på väggen.


Nästa steg, som är valfritt, är att betsa ramen. Du kan även måla din ram om du vill ha en täckande färg. Se bara till att grunda träet i förväg eftersom det är obehandlat.

En bets är en transparent färg som absorberas in i träet så att träets ådror fortfarande syns igenom. Den här betsen jag använder är vattenbaserad och ganska prisvärd eftersom du inte behöver mycket. Du kan också späda den med mer vatten för att ljusa upp nyansen.


För att applicera bets kan du använda en syntetisk pensel, en tygduk eller en svamp, vad du än har tillgängligt. Jag skulle rekommendera en trasa för att torka bort överflödig bets efter applicering. Använd handskar för detta steg!

Applicera betsen på alla sidor av ramen och torka sedan bort överskottet. Du kan gå över ramen flera gånger för en djupare färg. Denna bets finns i flera färger, från vittvätt till valnöt, mörk ek, grå, svart med mera så det är upp till dig vilken ton du vill ha på träet. Jag brukar gå för en nyans som kompletterar färgerna i målningen.

Du kan också lämna träet ofärgat och applicera en klar trälack för att skydda det. Om du vill applicera ett lack ovanpå en bets går det bra, låt bara betsen torka först.


När du har applicerat betsen och torkat bort överflödet, låt den torka. Det står på burken hur länge du lämnar den, men åtminstone några timmar. Över natten är bra om du har tid att vänta.


Nu är det dags att montera ihop ramen med tavlan!

Placera målningen inuti ramen, jag rekommenderar målningen nedåt mot ytan. Ha en duk eller liknande på arbetsytan för att skydda målningen. Nu kan du använda några klämmor för att fästa målningen i ramen för att spika ihop den. Samma teknik här, lägg spikarna nära hörnen på ramens över- och undersida. Beroende på hur stor din tavla är kan du behöva sätta in fler spikar över ramens över- och undersida, kanske en i varje hörn och 1-2 på längden. alltså 3-4 spikar totalt på ovansidan och undersidan.

Se till nu att prova att rama in dina tavlor, kommentera sen hur det gick!

Lycka till!

146 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page