top of page

Hur du lagar en trasig canvasduk - Steg för steg & uppdatering i slutet

Här är steg för steg hur du lagar en reva i canvas!


Jag har haft en duk stående hemma i över ett år som har haft två små revor. Eftersom jag inte vetat hur jag ska laga den eller om jag skulle ta av den och handla en mindre kilram och montera på nytt, så har den bara samlat damm hemma.

Nu har jag letat fram mig ett sätt att laga dessa revor utan att behöva gör en helt ny tavla eller sy.


Jag fick dessa tips från Tim Gagnon på Youtube vars video var väldigt enkel och smidig, så jag tänkte göra en svensk version inspirerat av honom.



Det du behöver är:

- Din trasiga canvas

- En gammal tavla du inte bryr dig om

- Skruvmejsel med platt bits

- Tång

- Sax

- Gesso / Textillim

(Någonting tungt, t.ex en bok eller liknande)




Börja med att ta av duken från tavlan du inte bryr dig om, detta gör du bäst med din skruvmejsel och tång. Du behöver dess duk för att lappa igen revan på din trasiga canvas. För försiktigt in skruvmejseln under häftklammern och lyft. Dra sedan bort klammern med tången.






När du har tagit bort duken från ramen behöver du klippa ut en bit som är större än det trasiga området på din canvas.

Tips: Spara resten av tyget för framtida skador eller annat.


Därefter ska vi använda Gesso för att häfta fast din tygbit på revan. Du kan också använda textillim för detta. Enligt Tim Gagnons video använde han gesso och det hade även jag hemma.

Pensla på ett rikligt lager på din tygbit och placera över revan. Det kan vara bra att lägga din canvas ner på en plan yta då jag märkte att tygbiten gärna ville böja upp sina kanter, så därför behöver du något tungt att lägga ovanpå så att det fäster ordentligt. Lägg även ett rikligt lager på framsidan av revan. Det kan du slipa bort när allt har torkat.

Känner du att det ändå inte fäster så kör på textillim!


Tips: lägg plast mellan canvasduken och arbetsytan så att du lätt får bort den efter att allt har torkat.


Vänta till dagen efter innan du lyfter av tyngden och ser hur allt ser ut. Du kan behöva lägga ett ytterligare lager gesso på framsidan så att revans yta jämnas ut med duken. Även på baksidan kan du täcka laglappen med gesso en gång till och låta torka.

OBS. Det här fungerar även på en redan målad canvas som blivit skadad. Måla bara över lagningen med samma färger för att smälta ihop ditt motiv igen.




Nu är din canvas lagad och du kan måla vidare! OBS. Ska du sälja din lagade målning, oavsett om den var lagad innan eller efter den var målad - meddela köparen. Var den målad och sedan blev skadad så skulle jag rekommendera ett reducerat pris.


UPPDATERING: Lagningen håller än. Jag har grundat och påbörjat en målning på denna duk och nu kan man inte se lagningen framifrån. Jag tror ändå att jag ska behålla den här målningen själv men vi får se!





Lycka till!


/Frida Leiding

57 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page