top of page
  • Skribentens bildFrida Leiding

Imprimatura - första lagret på din oljemålning

Uppdaterat: 2 juni


Imprimatura är italienska för första tonade lagret på en oljemålning. Denna "toning" görs ofta med jordnära färger såsom Raw Umber eller Burnt Siena. I mitt fall blandade jag dessa färger lika vardera samt spädde ut med linfröolja så att den blev väldigt tunn. Man gör detta för att tona sitt underlag så att färgerna man lägger på härnäst visas mer ”true to color” snarare än att ha en vit grund. Det blir mycket lättare att se vilka nyanser man använder i detta fall. Till exempel om du vill lägga vitt på en vit duk så kommer det inte synas eller så kan du inte avgöra om tonen bli rätt. Därför är det bra att tona ner den vita bakgrunden på det här sättet. Du kan använda olika nyanser av din imprimatura, kallare, varmare, ljusare, mörkare. Men att bara bli av med det starka vita kommer hjälpa.

Det här var mitt första försök och jag tyckte det var väldigt härligt att skissa fram mitt motiv på det här sättet än med penna som jag tidigare gjort. Nu får jag fram de olika tonerna och var jag ska placera mörkt och ljust. Jag använde hushållspapper för att torka bort där jag ville ljusa upp men det går också bra med en trasa av tyg. Tänk på att ha ett papper som är relativt tjockt och slitstarkt så att det inte lämnar smulor och rester på duken. Den här målningen blir min största hittills på 70x100cm och jag har ett otroligt foto på ett moln jag tog i veckan. Ser fram emot den här processen!

Följ mig på instagram för mer work in progress @fridaleidingart

14 visningar0 kommentarer
bottom of page