top of page

Imprimatura - första lagret på din oljemålning

Uppdaterat: 7 juli 2023


Imprimatura är italienska för första tonade lagret på en oljemålning. Denna "toning" görs ofta med jordnära färger såsom Raw Umber eller Burnt Siena. I mitt fall blandade jag dessa färger lika vardera samt spädde ut med linfröolja så att den blev väldigt tunn. Man gör detta för att tona sitt underlag så att färgerna man lägger på härnäst visas mer ”true to color” snarare än att ha en vit grund. Det blir mycket lättare att se vilka nyanser man använder i detta fall. Till exempel om du vill lägga vitt på en vit duk så kommer det inte synas eller så kan du inte avgöra om tonen bli rätt. Därför är det bra att tona ner den vita bakgrunden på det här sättet. Eftersom jag målar mycket blå toner så är den varma orangea toningen perfekt, det gör att det kallare blå framträder mer. Målar du mycket porträtt eller stilleben skulle jag föreslå en grön/grå ton på din imprimatura, då framträder de varma rödare tonerna bättre. En universal toningsfärg kan vara en ljusgrå eller beige, ganska neutral ton, då passar den till alla färger du ska måla ovanpå. Förslagsvis använder du endast Ram Umber, den är en relativt neutral brun!


Det här var mitt första försök och jag tyckte det var väldigt härligt att skissa fram mitt motiv på det här sättet än med penna som jag tidigare gjort. Nu får jag fram de olika tonerna och var jag ska placera mörkt och ljust. Jag använde hushållspapper för att torka bort där jag ville ljusa upp men det går också bra med en trasa av tyg. Tänk på att ha ett papper som är relativt tjockt och slitstarkt så att det inte lämnar smulor och rester på duken. Den här målningen blir min största hittills på 70x100cm och jag har ett otroligt foto på ett moln jag tog i veckan. Ser fram emot den här processen!

Följ mig på instagram för mer work in progress @fridaleidingart

52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page