top of page

Plein Air - nytt kapitel i min konst!

Under sommaren fann jag den impressionistiska stilen hos samtidskonstnärer på ett nytt sätt som slukade mig hel. Specifikt hittade jag en engelsk konstnär som heter Clare Bowen. Hon specialiserar sig på plein air-måleri och anammar den impressionistiska stilen i sina målningar. De är helt magiska och hon visar flertal videor på Youtube där hon är ute i naturen och målar.


Vad är Plein Air?

Så plein air är franska för "utomhusmåleri" där konstnärer målar sina motiv ute i naturen framför sitt motiv. Oftast målar man i "alla prima" vilket betyder att man målar sitt motiv i ett lager. Det växte fram just i impressionismen eftersom målningen blev ett ögonblick i naturen avmålat ur konstnärens perspektiv och uppfattning, därav namnet impressionism (intryck). Målade man av ett motiv som var i rörelse, t.ex. ett torg med folk, en soluppgång/solnedgång eller en båt på havet så hade man begränsat med tid. Därför har dessa målningar ofta grova penseldrag och inte så mycket fokus på detaljer. Konstnären fokuserade istället på att placera motivet i sitt perspektiv, toner i värme och skugga, mer generella former.

Exempel på konstnärer som använde denna stil: Monet, Degas, Renoir, Pissarro, Constable, Morisot, van Gogh m.fl.


Det här beslutade jag skulle vara mitt nya projekt för att utvecklas och lära mig mer inom teknik och att just inte snöa in mig på detaljerna. I samma anda som impressionisterna; en konstnär i mina ögon ska måla av sin uppfattning av världen/motivet och inte fokusera på att avbilda naturen så som den är. Det sköter naturen själv, medan vi gör en tolkning.

Samt är det väldigt nyttigt att kunna lägga fokus på färger, toner, värme, kyla, perspektiv i sina målning och det vill jag verkligen träna på. En begränsad palett där jag lär mig blanda primärkulörer och även att måla allt i ett lager. Inte helt lätt, men enligt Clare Bowen kan man vinkla penseln på ett visst sätt så att den inte plockar upp färgen som ligger under den du ska lägga ovanpå. Får helt enkelt öva, öva och öva!


Jag har då införskaffat mig pannåer som jag har grundat, dessa är små och lätta att ta med sig. Jag har även byggt ihop min egen målarlåda med stafflit för mina pannåer. Det finns även fack för en liten palett samt mina penslar. På så sätt kan jag enkelt lägga ut grundfärger på paletten, ta med mig pannå, penslar och Liquin och sedan ta mig ut för att måla.

Under sommaren har målarlådan tagit väldigt mycket tid att få till, så än så länge har jag målat ute en gång och sedan målat av bilder hemma. Men målet att ta mig ut på helgerna medan det är fint väder och utmana mig själv.


Jag rekommenderar er också att utmana ert måler!

Vad känner ni att ni fastnar med eller vill utveckla?

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page